Startsidan Aktuellt Om Roxy Ligthing
 
Avslutade jobb Galleri Länkar
 
       

Om Roxy Lighting

Roxy Lighting, eller Roxy Lighting Crew som det står på F-Skatte sedeln, bildades 1985 av Danne Persson, Hasse Wessman & Örjan Klintberg.
Dom två senare drev då en PA firma som hette KW Ljud och det kändes väl naturligt att utöka med en Ljusavdelning.
Det första lagret vi hade var just i maskinrummet på Biografen Roxy i Visby, därav namnet Roxy Lighting.

1987 så beslöt vi oss för att gå skilda vägar. Örjan åt sitt håll, Hasse tog KW Ljud med sej, slog ihop och bildade PA-Kompaniet tillsammans med Micke Lyander och Stefan Olsson. PA-kompaniet drivs idag helt av Stefan.

Jag som då fortsatte att driva Roxy Lighting heter Danne Persson och är en inbiten Gotlänning även om jag tillbringar ganska stor tid på Fastlandet.
Född 1962 och började redan i mellanstadiet att intressera mej för teknik. Men då var det LjudTeknik som gällde.
Under mitten av 70-talet så Jobbade jag mycket med en Symfonisk rock grupp som hette MIKLAGÅRD. Då som ljudtekniker. Men jag insåg under den tiden att mina öron inte riktigt var lämpade för det jag gjorde och gled mer och mer över på det visuella.

Under 1979 så var det i stort sett endast ljus som gällde med den gruppen och min första turne´var ett faktum.
Jag bestämde mej för att gå klart gymnasiet och gjorde lumpen. Gjorde några strögig på Gotland i början av 80-talet (En hel del med GASTON faktisk). Jobbade i skivaffär och hade väl funderat på att lägga av när jag mötte Hasse och Örjan.
Som sagt så bildade vi firma i Mars 1985 och i precis samma veva ringde Sune Karlsson och ville ha med mej på en sväng med ett band som hette Europe. Så Sune, Jag och Qlan Wallertz åkte turne på ett halvår i Skandinavien.

Jag hade kvar mitt jobb på Juniwiks Expert som skivavdelnings-ansvarig ända fram till 1989. AINBUSK började att ta allt mer tid och Jag sade upp mej, mest för att slippa att ta tjänstledigt en gång till, och satsade på heltid.

1990 kontaktade min gode vän Johan Svärd mej. Han hade fått en möjlighet att starta upp Vari*Lite i Sverige och han ville ha med mej på tåget.
Vari*Lite som i min mening Var och fortfarande är världsledande när det gäller rörligt Ljus. På den tiden så var man tvungen att ha en utbilning för att köra och meka med ett Vari*Lite system. Så under våren 1991 gick jag flera kurser hos Vari*Lite Europe i Greenford, London och fick som förste Scandinav en Licens. Den är jag mycket stolt över och den bidrog en stor del till mitt kunnande om rörligt ljus. Både tekniskt och ur operatörssynvinkel.

1991 startar Johan, med en liten hjälp av mej, Vari*Lite Scandinavia och resten är historia. Låter som en klyscha men är sant. Under dessa år fram till nu så har Roxy Lighting sakta men säkert vuxit sej starkt när det gäller tekniskt kunnande och utrustning.
Levererar operatör till Melodifestivalen & Eurovision Song Contest eller full support med ljusrigg och ljusdesign till Ainbusk eller till Audi Sverige vid deras lansering av nya bilen Q7. Med mina medarbetare Tobbe Andersson, Stiss Johansson eller Tommy Wikström så klarar vi det mesta.

Utmana oss gärna!

/Danne Persson

="Foto:
="Foto:
="Foto: